Szedni vagy nem szedni?

Bejegyzés megosztása

Finnyogósok lapozhatnak tovább! ?

Ha bekerül egy állat a családba – és itt nem feltétlenül a sarokban kuksoló pókra gondolok -, az új jövevény akaratlanul is újfajta szokásokat, rituálékat hoz magával. Legalábbis, amióta mi kutyások lettünk, nálunk ez a jelenség abszolút tetten érhető.

Nekem személy szerint egy markáns nünükével bővült a meglévő portfólióm: a kutyasétáltatás közbeni szemétszedéssel. Ahogy elkezdtük kutyásként felfedezni a környék dunás-susnyás területeit, elképedtem, milyen körülmények uralkodnak a közvetlen környezetünkben. Nyilván volt egy képem ezt megelőzően is róla, de ahogy egyre szélesebbre tágult ez a dimenzió – értsd: rohansz a kutya után a bokros mélyére, mert épp a füle botját sem mozdítja a kántálásodra, így nagy valószínűséggel épp felzabál valamit a földről -, elborzadtam.

Miután a helyi hulladékgazdálkodó érzelmi amplitúdója nem vetett az enyémhez hasonló hullámokat a bejelentésemre, vagy ha át is érezte a helyzetet, nincs kapacitása cselekedni, és egyik nap kellőképp felhergeltem magam, elkezdtem szedni a szemetet. Azóta hetente egyszer-kétszer fogom a szemétszedős szettemet (kesztyű, szemeteszsák tekercs, zsepi, fertőtlenítő, erős gyomor) és uccu! Szisztematikusan veszem sorra sétáink útvonalát és annak környékét, és alkalmanként 4-5 csomag szemetet (kb. 140 l) gyűjtök össze. Tudom én, hogy nem ettől fog megtisztulni a komplett földbolygó, de a közvetlen környezetünkön én már észreveszem a változást, és ennyivel is kevesebb mérgezi a földet.

Azzal is tisztában vagyok, hogy sziszifuszi munkára vállalkoztam, és hogy páran totál hibbantnak néznek. És persze tapasztalom a teljes közönyt is. Rövid szóváltás egyik alkalommal egy horgásszal:

  • Ugyan már, minek összeszedni a szemetet! Tök fölösleges.
  • Miért, benne ücsörögni jobb…?

Miután szájbiggyesztéssel nyugtázta a válaszomat, ő horgászott tovább, én szedtem tovább. Ki-ki vérmérséklete szerint. ?

Ha a fentiek után mégis (esetleg pont ezért) úgy döntesz, hogy inkább a pókot választod, a poszthoz modellt álló ugrópókot nem ajánlom, mert nem ül meg a sarokban. Rohanhatsz majd utána a susnyába. ?

Bejegyzés megosztása

DZSUNGELHÍREK

Csatlakozz te is a JOBjungle közösséghez!